Heerlijk vind ik het deze voorjaarsmaanden, ik kan de (vaste) planten wel de grond uit kijken. Altijd zo bijzonder zijn de Phloxen en het Monnikskap (Aconitum carmich.), die komen al voor veel anderen, maar bloeien pas laat in het seizoen, daarom zijn hun stelen misschien ook juist zo stevig.
De puntjes van de Hosta’s komen boven, het lijkt nog nergens op, de potten nog somber en zwart met hier en daar een zilverachtig groene punt.
Ook zie ik heel wat gaten in de tuin. Daar waar vorig jaar éénjarigen stonden of ‘kortlevende vaste planten’ als dropplant, (Agastache), Campanula, Monarda, Ridderspoor (Delphinium), ze worden of opgegeten door slakken, zijn erg gevoelig voor de vochthuishouding in de grond, of hebben toch een vleugje nachtvorst meegekregen. Ze zijn in ieder geval in mijn tuin regelmatig niet terug te vinden in het voorjaar.
Van de prachtige en sterke vaste planten, die zich nu, ondanks ijzige wind, vorst en hete zon ontplooien kan je heel makkelijk meer maken. Je splits of deelt deze planten nu heel simpel.
Neem de Phlox: spit de pol uit, let op dat je de schep altijd eerst recht rondom de pol de grond insteekt, en wrik, een goede schep kan hiertegen, de pol komt al snel uit de grond en de wortels zijn bij deze behandeling nog steeds overvloedig aanwezig. Steek een scherpe schep) recht in het midden van de pol en snijd deze middendoor. (Een flink vleesmes werkt ook fijn) Nu heb je zomaar twee planten. Heb je een grote pol, dan kan je hem zelfs in acht stukken delen. Deze behandeling lukt goed bij alle langlevende vaste planten, en snijd je per ongeluk nu een jonge stengel of net uitgelopen oog af dan is er geen ‘plant’ overboord, vaak lopen zelfs dieper gelegen ogen weer uit en krijg je nog meer plant. Bij stukken die je overhoudt, met lange wortels, kan je ook wortelsnoei toepassen. Knip met een scherpe snoeischaar deze af, een stompe schaar geeft slechte wonden, waardoor schimmels kunnen binnendringen.
Onkruid eruit.
Heb je 7-blad in de tuin of ander wortelonkruid, spoel de pol dan goed uit, zet hem bijvoorbeeld een nacht in een emmer water, schud het zand los en trek voorzichtig alle niet gewenste worteltjes eruit. Ik barst van trots als ik een 7-bladwortel in een stuk meekrijg.
Trek je per ongeluk een planteigen wortel eraf, ook geen punt, de plant heeft er vast nog voldoende om te overleven.
Hoe nu te herplanten.
Maak voor het herplanten de grond klaar. Spit het plantgat ruim om, verbeter deze met compost, je eigen bladaarde en eventueel wat Bentoniet (op zandgrond). Meng deze drie/vier componenten goed door elkaar, maak opnieuw een plantgat en herplant de stukken vaste plant. Gewoon op dezelfde diepte terugplanten. (Haal wel zoveel mogelijk wortelonkruid weg.)
Druk met je handen de aarde rond de plant aan, geef water, laat dit intrekken en vul nog weer eens bij met aarde, doordat je de wortels hebt uitgespoeld, neemt de wortelpartij best veel aarde op. Let een paar dagen goed op en herhaal het inwateren en grond aanvullen een paar keer, indien nodig.
Een droge zomer
Water geven blijft belangrijk. We hebben nu alweer erg droge weken gehad. Een net gezette plant, boom of struik moet nog diepe wortels maken, ook is de bewerkte grond veel gevoeliger voor uitdrogen. Geef dus 1 à 2x per week flink water en doe dit misschien wel de hele zomer lang.
Planten die al jaren op dezelfde plek staan kunnen meterslange wortels hebben en hebben echt geen water nodig.
Veel plezier met je bloemrijke tuin komende zomer.
Marjan Sorgdrager
Reactie plaatsen
Reacties