Pleidooi voor een boom
Ieder huis heeft recht op een boom. Zonder boom staat het huis streng en kaal in zijn omgeving. Aangekleed met een mooie boom staat je huis er veel behaaglijker bij. Wanneer over een paar weken de boom met teer loof overdekt raakt krijgt ook je huis iets lenteachtigs. In de zomer genieten huis en bewoners van de lommerrijke schaduw en koelte door de boom. En in het najaar is er nog een toegift van goudgele of oranje/rode herfstbladeren. Wat zal dat mooi staan bij onze moderne witte huizen. Om dat alles te laten gebeuren hoef je maar een keer in het leven van het huis een boom te planten. Een echte boom, niet zo'n Madurodam bolboompje.
In de voortuin vergeten we de boom veel te vaak We bestraten de oprit zo snel mogelijk met de duurste stenen. Alles wordt bestraat, het lijkt wel een steengroeve. Het is zo heerlijk nuchter, maar o zo fantasieloos. Voor het huis, tussen de garages van de vele 2/1 kap woningen kan een boom juist zo mooi staan. Of op de andere hoek voor het huis. In de toekomst zal de boom ons van verre al begroeten. Over bladeren in de dakgoot hoeven we ons geen zorgen meer te maken. De commercie heeft daar een soort regenpijpen van plastic kippengaas op gevonden. Leg je die in de dakgoot dan kan er geen blaadje meer inkomen. Niets houdt ons nu meer tegen om een echte boom in de voortuin te planten. Bij een royale voortuin kun je de Honingboom (1) nemen. Deze boom heeft prachtige donkergroene takken. In augustus bloeit hij met geelwitte pluimen die zoals zijn naam al aangeeft vol met honing zitten. (Dus niet voor op de oprit). In het najaar verkleuren de bladeren naar geel. Na heel veel jaren wordt hij 10 tot 12 meter hoog. In een kleinere voortuin kan een sierpeer (2) heel erg mooi zijn. Chantecleer wordt uiteindelijk 10 meter hoog en heeft een kegelvormige kroon. Straks is de peer versierd met witte bloesem. En in het najaar heeft deze peer vlammende herfstkleuren. Een boom zonder bloemen en vruchten maar wel met een gouden herfstkleur is de Nothofagus (3). Een prachtige boom die afhankelijk van de grond en groeiomstandigheden tussen 5 en 10 meter hoog wordt. Hij heeft verfrommelde kleine blaadjes en een heel karakteristieke vorm.
Wanneer we een boom planten vergeten we nog wel eens dat we iets meer moeten doen dan een gat graven. Zorg voor een groot plantgat, zodat je de wortels hierin kan uitspreiden, en voor voedzame grond. Het gele zand dat vaak naar boven komt, zou ik maar vervangen door een paar zakken bemeste tuinaarde. Meng dit met de bestaande zwarte grond. Boompaal erin, boom ook, aarde goed (niet te) aanstampen. Een beetje mest en compost op zijn tijd en je plekje op deze wereld zal uitgroeien tot: "In dat huis bij die mooie boom, daar wonen ze".
1. Sophora japonica 'Princeton Upright'
2. Pyrus calleryana 'Chanticleer'
3. Nothofagus antartica.
Uit voorbeeld van de Column Tuinerij