Gratis en voor niks
Heerlijk vind ik het deze voorjaarsmaanden, ik kan de (vaste) planten wel de grond uit kijken. Altijd zo bijzonder zijn de Phloxen en het Monnikskap (Aconitum carmich.), die komen al voor veel anderen, maar bloeien pas laat in het seizoen, daarom zijn hun stelen misschien ook juist zo stevig.
Fruitbomen
Fruitbomen, tijd om hoogstam fruitbomen te planten..
Voorjaarsbollen
Bollen in februari
Tuingeloven
De een raakt in vervoering bij het zien van de rode vrucht van de kardinaalsmuts. Een vrucht met paarse of oranje zaden. Een ander ziet dat niet, maar is diep onder de indruk van een orchidee. Begrip voor elkaar hebben deze verschillende liefhebbers niet vaak.En op gemengde bijeenkomsten worden harde woorden gewisseld. Heb toch eens een beetje meer respect voor het geloof van een ander, denk ik vaak. En dat overkomt me ook weer als ik door een tuin wandel en gesprekken van anderen opvang.
Roos met duizend bloemen
Helleborus
Helleborus,
Helleborus,
Hier staat het blad nog pront te glimmen, daar is het beschadigd, verouderd, ziek. Maar als ik wat frutsel tussen het gekrulde hazelaarsblad, dat de planten zo fijn beschermd in de winter, merk ik allemaal bloemknoppen op.
Deze dankbare planten zijn krijgertjes. Het is Helleborus orientalis en de bloemen zijn rozig met spikkeltjes. Ze zijn oersterk en staan al 25 jaar in de tuin. Ik heb ze van tuinvriendin Jeanne gekregen en bij aankomst waren het net geen zaailingen meer. Ik vind het zo bijzonder om te zien, dat deze Helleborus zo sterk is, hij vermeerdert zich ook ieder jaar flink, als ik weer onder het blad kijk dan tel ik misschien wel honderd jonge plantjes. Een aantal mag opgroeien in de Helleborusborder, of ik plant ze ergens anders uit. Maar nergens doen ze het zo goed als onder mijn toverhazelaar.
Ik zit nog steeds op mijn knieën en ben in dubio: zal ik het lelijke blad al afknippen of is het beter om toch tot maart te wachten? Die keuze vind ik lastig de laatste jaren, de winters zijn warm en onder zo’n dikke laag gaan de planten ook te vroeg aan de groei, dat is ook weer niet goed. Ik zoek nu maar een middenweg, ik knip het lelijkste blad weg en haal ook het meeste gevallen blad uit de planten, en laat ze een dun dekentje voor de ergste kou.
Als ik in mijn planten-excellijst kijk staan daar ook een aantal verdwenen helleborussen op. Zoals Helleborus X sternii Blackthorn Strain, dood. Te donker, te droog? Heb ik erachter gezet. Maar als ik hem intoets op google bestaat de plant niet eens meer. Hij was waarschijnlijk toch te zwak. Helleborus orientalis 'Double Ellen' en Helleborus x ericsmithii 'Pirouette' staan nog wel in de tuin. Ik zal de komende maanden goed opletten of ze in bloei komen. In een heel fraaie witte Helleborus, duidelijk uit de orientalis familie, krijgt telkens rozige bloemen tussen de witte, ook daar zal ik rigoureus moeten zijn en de ‘foute’ bloemen wegknippen. Cultivars van planten doen dit nog al eens, teruglopen naar de oorspronkelijk vorm. Ik vind het best wel bijzonder dat een plant dit kan doen.
De echte winter moet nog komen, maar ik betwijfel of dit gebeurt, de kans is groot dat we weer vroeg in een langdurig voorjaar terechtkomen. Waarin, sneeuwklokjes, toverhazelaar en kerstroos wekenlang voor heel veel tuinplezier gaan zorgen.
Ik kijk er naar uit. Of liever, ik ben dit jaar niet opgehouden met kijken.
p.s. Mocht je binnenkort eens sneeuwklokjes willen komen kijken, mail even. Een jong Helleborus plantje deel ik dan graag uit.
Marjan Sorgdrager.
Marjan Sorgdrager houdt van tuinieren en heeft jarenlang gepubliceerd in kranten en bladen en over haar Tuinerij-perikelen verteld tijdens lezingen en op radio en TV. Inmiddels met verlof blijft de liefde voor alles wat de tuin betreft natuurlijk en deelt ze haar tuinlief en -leed weer graag. Tuinerij van Marjan is regelmatig open.
Reactie plaatsen
Reacties